Brussel kiest voor drooglegging om corona te bestrijden

“Onbegrijpelijk.”

 

Tot nu toe is er geen oorzakelijk verband gevonden tussen alcohol en corona, maar toch pakt burgemeester (PS) uit met een alcoholverbod in de stad. Brussel stevent af op een code rood, want de cijfers van het aantal besmettingen stijgen dramatisch. In plaats van de haarden van de besmettingen bij naam te noemen en te bestrijden, kiest men – net zoals met de mini-lockdown in Antwerpen – voor het straffen van de hele bevolking. De krant De Morgen legde de vinger op de wonde en toonde aan dat er niet alleen verband is tussen corona en armoede, maar ook tussen corona en allochtone Belgen. Die cijfers zijn allang bekend, maar maatregelen om die groep mensen te sensibiliseren en verbaliseren, blijven uit.

Zijn er in België gemiddeld 140 besmettingen per 100.000 inwoners, dan ligt dat gemiddelde voor de armste tien gemeenten op 293 infecties. Ter vergelijking: voor de rijkste tien gemeenten ligt het gemiddelde op 118 per 100.000. Of: hoe het virus in de armste gemeenten momenteel 2,5 keer zo hard de ronde doet als in de rijkste. Het verklaart ook waarom Brussel er in deze tweede golf zo bovenuit steekt. Om één voorbeeld aan te halen: in Sint-Joost-ten Node zijn er 556 besmettingen per 100.000 inwoners, in Sint-Martens-Latem 132. In Antwerpen werd een avondklok ingesteld toen het aantal besmettingen daar gestegen was tot rond de 100 besmettingen per 100.000 inwoners.

Gelukkig heeft Philippe Close: een alcoholverbod inde openbare ruimte. Was alcohol in bepaalde geteisterde wijken dan al niet ‘cultureel’ verboden?

 

 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More