Vastgegrepen, bedreigd en een stoel naar het hoofd geslingerd.

Het ziet ernaar uit dat de Europese kerken het doelwit worden van extremistische moslims. Dinsdagochtend kon de politie de man arresteren die de avond voordien in de Sint-Gilliskerk in Sint-Gillis een priester had aangevallen. De nationaliteit van de man is nog niet vrijgegeven, maar hij luistert naar de Vlaamse naam Tarek B., vijfentwintig jaar oud en illegaal in het land.

Het incident lijkt op een soort van copycat van het geweld in de kerk van Nice, al liep het deze keer goed af. De priester kwam er met de schrik vanaf nadat hij was vastgegrepen en tijdens de vlucht van Tarek een stoel naar zijn hoofd geslingerd kreeg. Volgens de priester had de man de hele tijd geroepen dat hij moslim was.

Volgens het OCAD, dat de dreiging in ons land analyseert, moet het huidige dreigingsniveau niet verhoogd worden. Dat staat op dit moment op niveau 2, wat betekent dat de dreiging gemiddeld en weinig waarschijnlijk is. Voor een aantal risicovolle plaatsen, zoals Joodse instellingen, staat het op niveau 3. Die plaatsen worden dus al extra in de gaten gehouden.