Febiac noemt het idee “pure provocatie”.

Terwijl men op alle mogelijke manieren de fileleed probeert op te lossen, doet men er bij de overheid blijkbaar alles aan om het niet opgelost te krijgen. Na het afbouwen van het openbaar vervoer – waar het zonder afbouw ook al klachten regende – komt de Brusselse regering nu met het idee om gemotoriseerde tweewielers in het gewest te verbieden. Het plan wordt hen ingefluisterd door helden van het klimaat die de wereld willen redden. Zij schermen met de resultaten van een Franse studie waaruit zou blijken dat motorfietsen tot elf keer meer koolstofmonoxide en zes keer meer stikstofoxide zouden uitstoten dan personenwagens. Zij wijten dat aan het feit dat nieuwe motorfietsen slechts aan de Euro 4-norm moeten voldoen.

De automobiel- en tweewielerfederatie Febiac zegt dat het Franse onderzoek aan alle kanten rammelt. “Motorfietsen in het verkeer – oude en nieuwe – worden er vergeleken met een norm die uitsluitend van toepassing is op nieuwe auto’s. Een dergelijke vergelijking houdt absoluut geen steek. Ook het Europese Milieu-Agentschap oordeelde al dat de gebruikte onderzoeksmethode niet pertinent is”, aldus Febiac.

“Dit soort redeneringen moet stoppen”, zegt Philippe Dehennin, voorzitter van Febiac. “Ze zijn simplistisch omdat ze een minderheid van de weggebruikers viseren en ze zijn cynisch omdat werd aangetoond dat de dagelijkse files met 40 procent zouden verminderen als slechts 10 procent van de automobilisten voor een motorfiets zou kiezen. We nodigen het Gewest uit om zich eerder anders open te stellen voor mobiliteit dan om een verbod aan te kondigen.”

Vlaams Belang vind het een wereldvreemd idee en wil de redenering in de wet omdraaien door tweewielers overal toe te laten, tenzij er een verbod is. “Motoren zijn net een oplossing voor het groeiende mobiliteitsprobleem in dit land”, luidt het daar. “Als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dit waanzinnige idee effectief zou doordrukken, eisen we dat de pendeldonatie waar het Gewest nu recht op heeft, per direct wordt stopgezet.”