Eigenlijk heeft de beste man nog gelijk ook.

Zo’n beetje overal ter wereld, of toch daar waar er beschaving heerst, kan je spaghetti bolognese terugvinden. In restaurants, maar ook kant en klaar in de supermarkt. Van in Amerika tot in Rusland: bijna iedereen weet ook wel hoe je het gerecht moet klaarmaken.

Behalve in Italië. Daar is spaghetti bolognese, op enkele etablissementen die het vooral van toeristen moeten hebben na, redelijk lastig te vinden. Het is namelijk helemaal geen Italiaans gerecht, en dus ook niet uit Bologna ondanks de benaming.

Dat het ‘gruwelijke’ gerecht wereldwijd naar zijn stad genoemd wordt is al wel langer een doorn in het oog van burgemeester Virginio Merola. Maar toen hij in Londen zowat over een plakkaat struikelde dat ‘spaghetti bolognese’ aanprijst, was voor hem de maat helemaal vol. Hij nam er een foto van en plaatste die op Twitter met de niet mis te verstane boodschap:

“Beste mensen, ik verzamel foto’s van spaghetti bolognese van over gans de wereld, om dit nepnieuws aan te kaarten. Deze komt van Londen.”

Virginio Merola wil dat de hele wereld weet dat spaghetti bolognese niks met Bologna te maken heeft. Of beter nog: dat het een andere naam krijgt.

Waar ‘spaghetti bolognese’ vandaan komt? Geen hond die het zeker weet, en er bestaan verschillende theorieën over, maar dit is volgens ons de meest plausibele.

In de negentiende eeuw vond de kok Pellegrino Artusi, van Bolognese, een pastagerecht uit. De saus bevat rundvlees, pancetta, wortel, ui, bleekselder, tomatenpuree, wijn, volle melk en olijfolie en wordt geserveerd met fettuccine, een brede, platte pasta. Dat gerecht wordt ragù alla bolognese genoemd.

De geallieerden smulden er heerlijk van tijdens de bevrijding van Italië en wilden dit ‘thuis’ ook wel eens eten, maar bij gebrek aan het recept ontstond uiteindelijk een heel andere versie.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.