Koninklijke spijt kost geld.

Het was te verwachten dat er schadeclaims zouden komen. Na de ‘spijtbetuiging’ van koning Filip stond de deur op een kier om herstelbetalingen af te dwingen. Burundi is het eerste Afrikaanse land dat ons land de koloniale rekening presenteert. Evariste Ndayishimiye, de generaal die momenteel aan de macht is in Burundi, vraagt 43 miljard dollar van België en Duitsland voor het koloniaal verleden.

Burundi was oorspronkelijk een Duitse kolonie, maar werd na de Eerste Wereldoorlog verdeeld tussen het Verenigd Koninkrijk en België. Behalve van het kwaad van het kolonialisme, beschuldigt Burundi België van het aanstoken van dissidentie in het recente verleden in het Afrikaanse land. België zou onderdak hebben gegeven aan de samenzweerders van een couppoging in 2015.

België heeft sinds Pierre Kkurunziza zichzelf een ongrondwettelijke derde termijn gaf, niet wat je noemt een goede relatie met het land. In juni overleed Nkurunziza, kort nadat hij eindelijk troonsafstand had gedaan en zijn beschermeling Évariste Ndayishimiye de presidentsverkiezingen op betwistbare wijze had gewonnen. Het huidige regime heeft een problematische verhouding met de mensenrechten en geweld. Blijkbaar vegen ze liever voor de deur van een ander dan voor hun eigen deur.