Enfant terrible Trudeau ontpopt zich als het geweten van de wereld.

“Als de regio geen spanningen en een recente escalatie had gekend, dan waren de Canadezen volgens mij op dit moment nog thuis bij hun families geweest. De internationale gemeenschap is heel erg duidelijk geweest over de nood aan een gedenucleariseerd Iran op militair vlak, maar ook over het “beheersen van de spanningen in de regio, die onder andere werden veroorzaakt door de acties van de Verenigde Staten”. Dat zijn hele scherpe woorden van de Canadese premier Justin Trudeau, een bondgenoot en buurman van de Verenigde staten.

Premier Trudeau gebruikt het drama van de vliegtuigcrash om een persoonlijke vete met Trump uit te vechten. De Canadese premier was door Trump op de vingers getikt omdat die op 4 december in Buckingham Palace, in het bijzijn van onder andere Boris Johnson en Macron, had staan roddelen. Dat gesprek was candid gefilmd en ging de hele wereld rond.

Trump had Trudeau daarop openlijk een tweezak genoemd. Trudeau kwam achteraf nog met een flauwe verklaring dat hij verrast was omdat de volgende G7 in Camp David zou doorgaan en dat hij daardoor met verstomming was geslagen. Maar de hele wereld had kunnen  zien dat Trudeau Trump gewoonweg stond uit te lachen.

Trudeau is geen onbesproken jongen. In Canada kwam hij onder vuur omdat zich had bemoeid met een corruptiezaak en daarop twee van zijn  kabinetsleden en een adviseur ontsloeg om zijn eigen vel te redden. Vorige jaar september was er bovendien nog een rel omdat Trudeau zich op een feestje had als een zwarte Aladdin had verkleed. Ook toen kwam het enfant terrible van de internationale politiek met wat flauwe excuses.

Maar, over het neergehaalde Iraanse vliegtuig is Trudeau allesbehalve flauw. Het is payback-time. Trudeau heeft onderzoeksteam naar Teheran gestuurd en ontpopt zich als het het geweten van de wereld. Donderdag komt er op zijn initiatief een coördinatiegroep bijeen in Londen van alle landen die bij de crash inwoners verloren.