De ware edelmoed van een kapitein.

Captain Philips‘ vertelt het verhaal van het Amerikaanse vrachtschip MV Maersk Alabama dat in 2009 vlak voor de Somalische kust werd overvallen door een kleine boot met piraten die uit het niets opdook. De bemanning kon de aanval niet afweren, maar de kapitein zette alles op alles om zijn bemanningsleden te beschermen.

Meteen na de première protesteerden de bemanning tegen de leugens van de film. Volgens hen was ‘filmkapitein’ Tom Hanks toch een stuk heiliger dan de arrogante Philips van destijds. De matrozen beweren dat de kapitein van toen het gevaar bewust heeft gezocht door dicht langs de Somalische kust te varen, omdat hij weigerde zich door piraten van zijn koers te laten verjagen.

Het was een jammerlijke controverse die de film geen goed deed. ‘Captain Philips‘ is immers geen gerechtelijke reconstructie en zelfs geen actiefilm. De echte strijd wordt hier gevoerd in het hoofd.

Regisseur Paul Greengrass koos voor een nerveuze ‘documentairestijl’, maar het is en blijft fictie. Een verhaal over kwetsbaarheid, angst en wanhoop. We zien een magistrale Tom Hanks die het ‘gewone’ tot meesterschap verheft. Hij slaagt erin ons te doen voelen wat hij doormaakt.

Een film die begint als een thriller en eindigt als een zenuwslopende drama. Een verhaal zonder winnaars.

CAZ / 03 maart, om 20:40 – 23:00 : ‘Captain Philips’