Tom Cruise die in de kruipt van Martin Luther King, het zou nogal wat heisa geven.

Niet dat King opeens halsbrekende stunts zou uitvoeren terwijl hij legendarische speeches aan het geven is, maar het feit dat een blanke acteur nooit of te nimmer een historische zwarte figuur zou kunnen vertolken. Er zou een nooit geziene Twitter-implosie ontstaan, om maar te zwijgen van een wereldwijde opgeheven vingerverstuiking. 

Het begrip whitewashing behoort anno 2020 ook al even tot het verleden. Denk maar aan de manga Ghost in the Shell, die veel kritiek kreeg, omdat de hoofdrol van een Japanse half-cyborg, werd gespeeld door Scarlett Johansson. Ook Tilda Swinton vervulde in Doctor Strange een Aziatische rol. Geen blanke acteur die zich nu nog durft te wagen aan dit soort praktijken, zeker met de cancel culture op de loer.

Een verkeerde vertolking kan het einde van je carrière betekenen tegenwoordig. Daarom dat Twitter nu een beetje in de war is over volgende casting. Het bloedmooie 24-jarige model en actrice Jodie Turner-Smith mag de rol gaan vertolken van Anna Boleyn in een mini-serie van Channel 5. Boleyn was de tweede vrouw van Hendrik VIII en koningin van Engeland van 1533 tot 1536. Toen Anna beschuldigd werd van overspel en incest, was het hek van de dam. Ze werd opgepakt in 1536 en naar de Tower of Londen gebracht. Op 19 mei 1536 werd ze onthoofd. Een interessante figuur dus.

Maar het was wel een dame met een nogal eumelanine-uitdagende huidskleur, of om het wat minder eufemistisch uit te drukken: een blanke bleekscheet. Dat terwijl Jodie Turner-Smith het nageslacht is van twee Jamaicaanse ouders. 

Het resultaat laat zich natuurlijk al raden. Voor- en tegenstanders met elkaar in de clinch op de sociale media. Tja, tegenwoordig moet je geen blanke of zwarte huid hebben, maar een taai olifantenvel om alle kritiek te weerstaan.

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."