De leugen verheffen tot meesterschap.

“Hoe is hij daarmee weggekomen”, dat is de vraag die je jezelf twee en een half uur lang stelt. Bijvoorbeeld, als Frank zonder vliegbrevet de cockpit van een Boeing binnenwandelt. Of met nul komma nul medische kennis een hevig bloedende patiënt onderzoekt en een diagnose stelt. Het antwoord: een pokerface, charme en overdosis charisma.

En ja, het verhaal van Frank Abagnale Jr. is echt gebeurd. Sterker nog, de meesteroplichter (meesterlijk gespeeld door Leonardo DiCaprio) richtte – na zijn veroordeling – Abagnale & Associates op, dat zich bezighoudt met advies ter fraudebestrijding, en geeft hier zelfs voorlichting over. Het succes van zijn bedrijf leverde hem genoeg geld op om de schulden uit zijn verleden ongedaan te maken en multimiljonair te worden.

De film speelt in de jaren zestig. Frank Abagnale Jr. lijkt op het eerste gezicht een gewone jongen. Wanneer zijn vader en moeder gaan scheiden, besluit hij de wereld in te trekken. Nog vóór zijn 21ste liegt hij zich drie carrières bij elkaar. Frank werkt achtereenvolgens als dokter, advocaat en copiloot, en dat zonder enige opleiding. Tegelijkertijd int hij voor miljoenen dollars aan ongedekte cheques. Hij verdwijnt keer op keer zonder een spoor achter te laten, tot de FBI een internationale klopjacht op hem opent.

DiCaprio speelt met veel schwung de gladde oplichter die zich al voor zijn éénentwintigste multimiljonair kon noemen. Een geestige boef die eigenlijk boef is geworden om zijn vader (Christopher Walken) te imponeren. Doe er een magistrale Tom Hanks en een kwetsbare Martin Sheen bij en je krijgt een Spielberg-cocktail die je niet wilt missen.

‘Catch Me If You Can’ combineert humor met tragiek, actie en spanning. De scènes flitsen voorbij en lopen naadloos in elkaar over. De acteurs lopen rond in fraaie decors van de jaren zestig en handelen onder begeleiding van prikkelende muziek. Frank heeft seks terwijl Dusty Springfield ‘The look Of Love’ zingt, hij bouwt een feestje op ‘You Really Got Me’ van The Kinks en opstijgen doen we met bij Frank Sinatra’s ‘Come Fly With Me’.

Een topfilm die je terug wil zien.

Q2 / 18 maart, om 20:35 – 23:00 : ‘Catch Me if You Can’