Cathy Berx: “No mercy”

Nieuwe maatregelen en een ‘stringente’ handhaving.

Gouverneur Cathy Berx kwam vandaag met een extra persconferentie. Bedoeling was om de Antwerpse maatregelen toe te lichten en enkele kleinere aanpassingen aan te kondigen.

Berx begon met de epidemiologische situatie in de provincie Antwerpen. “In week 28 waren er in de provincie Antwerpen 175 gevallen. In week 29 waren dat er 501. In week 30 waren dat 1100 gevallen. Dat is een stijging met 120 procent. Bovendien werden er gisteren 67 mensen opgenomen in Antwerpse ziekenhuizen. Voor vandaag zitten we al aan 75”, aldus een zeer zelfzekere gouverneur. Met een waarschuwend vingertje wees ze erop dat zij als gouverneur de bevoegdheid heeft om af te wijken van de federale richtlijnen.

De provincie afsluiten was, en is geen optie en ook een verbod om naar Antwerpen te gaan of de stad te verlaten, komt er niet. Volgens Berx is het vooral belangrijk dat de meest cruciale patiënten effectief in quarantaine gaan.

Op de algemene mondmaskerplicht in de provincie Antwerpen komt er een uitzondering voor intensief sporten. “Voor zover dat gebeurt in een daartoe bestemde sportinfrastructuur en/of op plaatsen waar het risico op overdracht van het coronavirus “nagenoeg nihil” is door de kortstondigheid van het eerder occasioneel kruisen of passeren van personen”, klinkt het officieel. Je hoeft dus geen mondmasker te dragen als je sport. Wie een hond uitlaat op een godvergeten weg, moet dat wel.

Nog een aanpassing is dat het gezelschap aan tafels in een café of restaurant beperkt worden tot vier personen of tot personen van hetzelfde gezin. Ook hier zullen ongetwijfeld weer een reeks wat-als-vragen op volgen.

Tot slot liet de gouverneur weten dat de politie de opdracht heeft gekregen om streng te ‘handhaven’. “No Mercy”, aldus Berx.

Het lijkt erop dat Vlaanderen een krachtdadige woordvoerdster heeft gevonden, een rol die Berx zich met zichtbaar genoegen toeëigent.

Op naar de volgende aanpassingen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More