Een communistische dictatuur als voorbeeld voor einde van de vrijheid van het individu.

Aan de vooravond van lockdown 2.0 gaan er steeds meer stemmen op om de vrijheid zoals wij die beleven af te schaffen en naar communistisch model de gemeenschap voorop te stellen. Econoom Paul De Grauwe noemde in de Morgen de Belgen rotte egoïsten en vindt dat de veiligheid van de groep niet belangrijk genoeg is. “Het probleem is dat we sinds een aantal decennia een soort ‘individualisme’ hebben ontwikkeld en aangenomen, die zegt dat de individuele vrijheid onbeperkt is”, zegt hij in De Afspraak. “Dat is een enorm probleem. Nu zien we toch dat dat niet kan.” Vervolgens stelt hij zich de vraag hoe het toch komt dat China in staat is om de pandemie te controleren en het Westen niet. Volgens de econoom hebben de Chinezen een gevoel van verantwoordelijkheid – individueel – om er voor te zorgen dat ze de anderen in de groep niet schaden. “Dat is echt ingebakken en wij zijn dat verloren.”

Dat theoretisch idealisme lijkt ook gouverneur Cathy Berx wel te kunnen smaken. In de Gazet Van Antwerpen lezen we dat zij – naar Aziatisch model – verplichte isolatie wil voor superverspreiders, “desnoods zelfs met beloning”.

“Als er een ernstig risico bestaat dat ze zich niet aan de thuisisolatie houden, is het aangewezen dat de arts-ambtenaar op basis van het decreet met betrekking tot het preventief gezondheidsbeleid een bevel uitvaardigt om thuis of op een aangewezen plaats in isolatie te blijven”, zegt Berx in GVA. Vrij vertaald: zieke mensen opsporen, oppakken en opsluiten. Berx spreekt evenwel over een “aangenaam verblijf” en denkt daarbij aan hotelketens waar de “verspreiders” kunnen worden vastgehouden. “We moeten de manier waarop we met de pandemie omgaan kritisch blijven herdenken naar het Aziatische voorbeeld”, aldus de gouverneur van Antwerpen.

Zo ver staan we dus?