Acht maanden na de verkiezingen heeft CD&V de sleutels van het federaal parlement in handen.

Gisteren trokken de informateurs Georges-Louis Bouchez en Joachim Coens zonder voorstel naar de koning. De Vivaldi-wijn die al gedecanteerd was, werd na de uitspraak van De Wever over het minimumpensioen plots inbuvable. De uitgestoken hand van De Wever naar de PS kon niet genegeerd worden, ook al spraken ze in Wallonië over een een onbetrouwbaar manoeuvre van ‘le N-VA’.

Het lijkt er op dat alles nu afhangt van wat CD&V beslist. In tegenstelling tot Rutten die de Vlaamse ziel aan Wallonië al heeft verkocht, blijft CD&V zich vast te houden aan N-VA en verzet ze zich – naar eigen zeggen – tegen een federale regering (Vivaldi-coalitie) waar de Vlamingen in de minderheid zouden zijn.

De partij kan met deze uitspraken dus alleen naar een Vivaldi-coalitie – zonder N-VA – schakelen wanneer er officieel wordt verklaard dat een regering mét N-VA onmogelijk is.

De koning heeft Coens en Bouchez twee weken gegeven om dit op te klaren. De afgelopen dagen kwamen er van alle partijen manoeuvres en schijnmanoeuvres en dat zal de komende twee weken niet anders zijn. De waarheid zal zich tussen de regels verschuilen .

Alleen CD&V heeft nog de luxe om de kat uit de boom te kijken.