“Formatie staat onder druk.”

Tien dagen hebben ze nog, de heren die ons land willen en besturen en daar vijftien maanden lang een cynisch spelletje van maakten. Tien dagen nog? Dan is het postjesweek!

Verschillende partijkopstukken lieten zich positief uit over de slaagkansen, maar CD&V gaat plots weer moeilijk doen. Als we de tjeven mogen geloven, dan maken zij zich zorgen over de aborstuswet en de staatshervorming. Geen versoepeling van de abortuswet, dan geen CD&V in de federale regering. Mogen we het zo simpel samenvatten?

Of draait het toch om de postjes. Vooral het postje van de premier ligt moeilijk. Uiteraard wil CD&V de premier leveren. Maar wie de premier levert, levert in op ander ministerposten. De premier leveren én de abortuskwestie redden? Misschien is het teveel gevraagd.

Sp.a en de groenen willen geen premier leveren want zij zetten meteen in op de belangrijke ministerposten die ze willen innemen. De Vlaamse socialisten leven bovendien in schaduw van grote haan Magnette (PS) die het de logica zelf vindt dat de grootste partij van de coalitie ook de premier levert. Bouchez (MR) heeft echter een totaal andere logica en verklaart aan de Waalse pers dat het voor 70 procent zeker is dat Wilmès voor verlengingen gaat. “Ieder ander land zou hiervoor kiezen”, aldus Bouchez. Maar als je tussen de lijnen leest, is het niet Wilmès die hij hiermee op de troon wil zetten, maar zichzelf. Ten slotte hebben we nog Alexander De Croo – de zoon van – die het perfecte compromis zou kunnen zijn. Een Vlaming als premier moet verzachtend werken voor het feit dat Vlaanderen in de minderheid is in het federaal parlement.

Het gaat dus duidelijk over de inhoud aan de federale onderhandelingstafel.