Of spelen ze het hard?

“Er zijn momenteel geen nieuwe elementen aan te brengen. Daarom werd beslist het fysieke politiek bestuur van vanavond niet te laten doorgaan.” Met deze persmededeling liet CD&V weten dat het langverwachte interne topoverleg over de federale regeringsdeelname niet doorging. De partij had ’s morgens wel een digitaal partijbestuur gehouden. 463 dagen na de verkiezingen blijft CD&V verdeeld. Voorzitter Joachim Coens ging in plaats daarvan met zijn ministers in discussie over de vraag of CD&V bereid is om mee te stappen in het Vivaldi-avontuur van Egbert Lachaert.

Naar verluidt zouden vooral Koen Geens als Hilde Crevits problemen hebben met Vivaldi. Geens ziet te weinig stabiliteit in de formule en Crevist waarschuwt dat de federale regering de Vlaamse regering wel eens zou kunnen tegenwerken. Een redenering die ook Wouter Beke onderschrijft. Ze weten het dus nog niet, of ze zijn het niet eens.

Waar ze het wel met z’n allen eens over zijn, is dat ze meer garanties willen over ethische en communautaire kwesties, begroting, veiligheid en migratie. Twijfelen ze echt bij CD&V, of spelen ze het hard? Willen ze alleen in de boot stappen als ze de premier mogen leveren? Zijn ze bang voor verkiezingen? Willen ze niet naast N-VA en Vlaams Belang in de oppositie belanden?

Na 463 dagen gelummel, dringt plots de tijd. Vrijdag moet Lachaert alweer naar het paleis en de 17de september houdt Wilmes II op te bestaan. Zonder CD&V is er geen Vivaldi. Dan rest Lachaert alleen nog paars-groen met de haast totale afwezigheid van de Vlamingen in het federale bestuur.