CD&V wil de de premier leveren

Vanaf nu gaat het nog alleen over de postjes.

 

De regels van een goede klassieke redevoering schrijven voor dat je begint met de zeggen dat je geen goed spreker ben. “Ik spreek als militant, niet namens de partij”, zegt Yves Leterme in een interview met De Morgen. Bij sp.a stuurden ze Louis Toback in de vuurlinie, CD&V doet het met Leterme. De oude kanonnen mogen enkele schoten lossen voor de boeg.

Door Lachaerts keuze voor Vivaldi is CD&V in het midden van het bed komen te liggen en beleeft daar de natte droom van elke politiek partij: met een matige uitslag je eisen stellen omdat ze je nodig hebben. Als Lachaert zich nog in Vlaanderen wil kunnen vertonen, dan kan hij niet anders van CD&V aan boord te halen.

Als ‘militant’ mag Yves Leterme via een interview het droomlijstje van CD&V presenteren. Het is dan ook van belang dat Yves eerst Vivaldi neerhaalt en zegt  heel sceptisch te zijn over de slaagkansen van Vivaldi. Tegelijk pampert de meester-tacticus de blauwe familie en zegt hij dat De Wever hen schoffeerde: “De Wever heeft de paars-gele poging bewust gesaboteerd, niet jullie.” Het aandeel van de PS wordt dan weer geminimaliseerd. “Ze moeten beseffen dat ze met 600.000 stemmen maar een zevende van de bevolking vertegenwoordigen. Ze kunnen hun wil niet opleggen”, aldus Leterme nog in De Morgen. Maar dan: “Een project zoals Vivaldi heeft voor ons pas zin als we de leiding kunnen nemen.”

Duidelijk mijnheer Lachaert? Cd&V koppelt aan Vivaldi de voorwaarde dat zij de premier leveren. Het gaat met andere woorden nu enkel nog om de postjes.

CD&V haalde 40.000 stemmen minder dan de PS en verloor 2,7 procent van de stemmen tegenover de vorige verkiezingen, goed voor een totaal van 8,9 procent van alle stemmen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More