Uittredend premier Michel doorbreekt de stilte.

Op een partijdag in Plopsa Coo, zondag, liet Michel voor ‘t eerst sinds lange tijd weer van zich horen. Hij was bijzonder scherp voor het ‘immobilisme’ van de laatste maanden: “Het is tijd om actie en verantwoordelijkheid te nemen.”

Ons begrotingstekort dreigt een nooit geziene hoogte aan te nemen tot: 13 miljard euro in 2024. Bij die opmerking ontsteekt Michel in een politieke woede: “ Op het moment dat de regering in december is gevallen, waren we erin geslaagd om het structurele tekort drie keer kleiner te maken. Maar daarna wilde de N-VA en de PS de begroting voor 2019 niet meer stemmen.”

Met andere woorden: de PS en de N-VA krijgen de schuld. Laat het nu juist die twee partijen zijn die na het democratisch schudden van de kaarten door de kiezer tot elkaar ‘veroordeeld’ zijn tot het vormen van een nieuwe regering.

“Ze moeten met mekaar praten en het land niet ontmantelen”,  gaat hij scherp verder. Hij vind dat zijn persoonlijke eer op het spel staat en wil het land niet in chaos achterlaten.

Zou hij niet beter blijven in de plaats van het land te verlaten? Politici komen vaak met oplossingen aandraven als ze niet of niet meer aan zet zijn . Op datzelfde moment doen er zich ook vaak problemen met het kortetermijngeheugen voor. Dat N-VA en PS geen begroting stemmen, heeft dat niet iets te maken met de ‘manier waarop’ en de ‘reden waarom’ zijn regering is gevallen? En tot slot: hoe was de uitslag van de laatste verkiezingen alweer?