Château du Mylord: Jean-Marie Dedecker

“Er komt een nieuwe Dedecker”
Het spichtige lijf van Tourwinnaar Chris Froome, het potje snooker van Gentspits Benito Raman, het dopingschandaal in de atletiek, de aanpak van de vluchtelingencrisis, de Belgische politiek, de menstruatiecyclus van de Bretoense breedsmoelkikker,… Jean-Marie Dedecker (63) mag dan judocoach en parlementslid op rust zijn, hij heeft nog altijd een haarscherpe mening over alles. “Ik heb te lang in de topsport gezeten om te geloven wat er nu gebeurt.”

Verdronken Belgen
“Ik ben verslaafd aan sport. Ik kijk naar alles. Dat WK zwemmen: fantastisch! De voorbije zeventien jaar moesten we al tevreden zijn als er niemand van de Belgen verdronken was. Nu halen we weer finaleplaatsen. Dat zijn nog geen medailles, maar er is een muur doorbroken. Onze zwemmers gaan hier vertrouwen uit putten: ‘We doen wél mee.’”

Nieuwe doping?
“Ik zit te lang in de topsport om te geloven wat er nu gebeurt. Er is iets gaande. Volgens mij zijn er nieuwe middelen die in kleine dosissen worden toegediend, waardoor ze amper opspoorbaar zijn. Het is geen toeval dat de UCI (wielerbond; red.) nu ook nachtelijke controles wil uitvoeren. Ze weten heus wel wat er aan de hand is.”

Ruggengraat van een saucisse
“Bart Tommelein zal met iedereen goed besturen, zolang hij zijn postje maar krijgt. Hij heeft de ruggengraat van een saucisse. Hij is in de kont gekropen van Patrick Dewael en Johan Vande Lanotte en is beloond voor zijn trouw.”

Francken is de beste
“Theo Francken is onze beste staatssecretaris. Hij voert een strikt beleid en zegt de dingen zoals ze zijn. Er is nu heibel, omdat sommige asielzoekers een paar nachtjes op straat moeten slapen. Francken zegt terecht dat velen geld genoeg hebben. Anders kan je geen overtocht van 9.000 euro betalen. Vroeger durfde men zoiets niet te zeggen. Maar ik vind het niet consequent dat minister van Defensie Steven Vandeput, ook van N-VA, de Godetia stuurt om de vluchtelingen uit zee te halen. Zo speelt ons leger de veerdienst voor de mensenhandel. Dan moet je niet verwonderd zijn dat ze hier ook met duizenden asiel komen aanvragen.”

Lees verder in P-magazine, ook beschikbaar op Android en iPad.
Foto: Filip Naudts
Tekst: Raf Liekens