Laat het een les zijn voor de gemakzuchtige parkeerders onder ons.

Niet alledaags zicht vorige week donderdag in het Antwerpse Kipdorp. Tussen 11 en 12 uur stonden daar minstens vier trams van tramlijn 12 een half uur lang vast. Reden was een onoplettende Opel Vivaro-chauffeur die zijn camionette op het voetpad én te dicht tegen de tramsporen had geparkeerd.

Uiteindelijk daagde de chauffeur – die overigens ook foutief geparkeerd stond: in tegengestelde richting in een eenrichtingsstraat – op en verplaatste hij zijn voertuig. Pijnlijk stukje achteloosheid dat heel wat mensen tijd – en dus ook geld – heeft gekost. Kan niet anders dan dat dergelijke nonchalance zwaar beboet wordt, toch? Wel, we vroegen het na. Bij De Lijn én bij de politie.

De Lijn: “Ten eerste wordt er een pv opgesteld en een administratieve boete opgelegd. De kosten daarvan zijn 107 euro, maar als ook de politie een pv opstelt, vervalt het pv van De Lijn. Ten tweede wordt er een schadeclaim opgelegd als het oponthoud langer is dan tien minuten. Hoeveel hij moet betalen, hangt af van de duur dat hij de tram(s) ophield. Het bedrag gaat omhoog per tien minuten vertraging. Voor 29 minuten komt het forfaitaire bedrag neer op 197 euro. Vanaf 30 minuten (tot en met 39 minuten) is dat 323 euro. Ten derde kunnen er eventuele sleepkosten bijkomen. Dat was in dit geval niet nodig, maar mocht zijn voertuig toch versleept zijn, dan zou hem dat 180 euro extra gekost hebben”, vertelt woordvoerster van De Lijn Astrid Hulhoven aan P-magazine.be.

Politie Antwerpen: “‘Het is verboden een voertuig te laten stilstaan of te laten parkeren op elke plaats waar het duidelijk een gevaar zou kunnen betekenen voor de andere weggebruikers of waar het hun onnodig zou kunnen hinderen’, stelt bepaling 19 van artikel 2 van de wet betreffende de politie over het wegverkeer. Deze verkeersinbreuk is dus een overtreding van de tweede graad, wat in dit geval neerkomt op een boete van 116 euro”, aldus Wouter Bruyns, woordvoerder van de Lokale Politie Antwerpen.

Het totale kostenplaatje voor mijnheer Opel Vivaro is dus 313 euro. Een kostelijke parkeersessie, dus. Laat het een goede les wezen.

1

Image 1 of 2