Was Didier Reynders al lang op hoogte?

Joseph Borrell – hoofd van de buitenlandse relaties van de EU – antwoordt enigszins ontwijkend op de mogelijke spionage van China. “Ik heb het nieuws vernomen”, zegt Borrell. “Maar ik heb de info ook maar van de pers.” De franse krant Le Monde kwam vrijdag met het nieuws dat China observatie-apperatuur zou hebben geïnstalleerd in de ambassade van Malta recht tegenover het hoofdkwartier van de Europese Commissie in Brussel. Het gebouw geniet diplomatieke onschendbaarheid en dat maakt het voor politiediensten en overheden moeilijk om te achterhalen wat er zich afspeelt achter de gevel.

Het is alleszins vreemd dat een kleine land als Malta – dat in 2004 toetrad tot de Europese commissie- nood heeft aan een gebouw van die omvang en dat het de renovatie liet betalen door China. Het pand zou overdreven beveiligd zijn, met camera’s, bewegingssensoren en andere apparatuur.

Wat ook opmekelijk is, is dat het hoofd van de Belgische spionagedienst, Alain Winants, destijds Minster Didier Reynders op de hoogte bracht van de mogelijke bedreiging. Het is onduidelijk of Reynders – die nu Eurocommissaris voor Justitie is – wat deed met die informatie. Hij spreekt Borrell wekelijks.

België wordt verondersteld om de EU- en Nato-instellingen te beschermen tegen vijandige spionage. Europees parlementslid Bart Groothuis vraagt nu om opheldering omtrent de ‘Chinese renovatie’ van de ambassade van Malta. Groothuis is ook bezorgd om onze afhankelijkheid van China bij de werderopbouw van onze economie na de coronacrisis.