Wuhan wil zijn medisch personeel beschermen en soigneren.

Na weken van quarantaine is Wuhan een lege stad. De straten zijn leeg, het sociale leven ligt helemaal stil. Mensen zijn bang van mekaar en vermijden angstvallig elke contact. Er is zowat een tekort aan alles in de stad en basisproducten worden tegen woekerprijzen verkocht. Wuhan is het epicentrum van het corona-virus dat men nog altijd niet onder controle heeft. In geen tijd bouwde de stad een hospitaal speciaal voor patiënten van de longziekte en men voerde vanuit het hele land medisch personeel aan. Ook zij lopen gevaar en proberen zich op alle mogelijke manier tegen de besmetting te beschermen. Dat belet niet dat deze week nog twee Chinese topdokters overleden aan het Covid-19.

De Chinese overheid heeft nu een aantal cruiseschepen opgevorderd en stuurt die de Jangtsekiang rivier op richting Wuhan. Bedoeling is dat ze onderdak gaan bieden aan het medische personeel dat probeert om de uitbraak van het virus onder controle te krijgen. De schepen bieden in totaal plaats aan 1469 mensen.

De vraag is of het wel een goede zaak is om ze op schepen bij elkaar te brengen. Een schip is een minibiotoop en het risico om mekaar daar te besmetten is misschien nog groter dan elders. Op de Diamond Princess, een schip dat sinds februari in een Japanse haven ligt, zijn meer dan 630 besmettingen gemeld.