Het coronavirus heeft nog niet al haar geheimen prijsgegeven.

Er zijn believers en non-believers. Sommigen doen Covid-19 af als een onschuldig griepje, anderen zien er een apocalyptische bedreiging in. Wat er ook van zij, ondanks draconische maatregelen wereldwijd – Italië gaat in een volledige lockdown – slaagt men er niet in om de ziekte onder controle te krijgen. Chinese wetenschappers hebben ontdekt dat er niet één, maar twee verschillende typen van Covid-19 zijn. De een is veel agressiever dan de andere.

Volgens de wetenschappers – van onder meer de universiteit van Peking – betreft 70 procent van de onderzochte stalen de zware versie van de ziekte. In 30 procent van de gevallen zou het om de lichtere variant gaan. Daar staat tegenover dat de zwaardere variant steeds minder voorkomt ten opzichte van de lichtere besmetting. Het is niet duidelijk hoe de twee mekaar beïnvloeden en of er bij het ontwikkelen van een vaccin rekening mee dient te worden gehouden. Ze zeggen wel dat het nog maar om een steekproef gaat en dat meer onderzoek nodig is. De vraag is of de twee typen ook op deze manier in andere landen voorkomen. De resultaten verschenen in het Chinees vakblad ‘National Science Review’.

In China ziet men bovendien dat zij die genezen zijn, na afloop nog ernstig ziek zijn. Het coronavirus is dan wel uit hun systeem, toch zijn ze nog lang niet de oude. Dokters vrezen dat eenmaal genezen, het nog een half jaar duurt voor je weer helemaal hersteld bent.