Onverwachts neveneffect zorgt voor privacy-problemen.

Hebben we dat niet allemaal stiekem gewild: een magische bril die door kleren heen kan kijken? In elke carnavalwinkel met fop-attributen kan je voor een appel en een ei een x-ray-brilletje kopen. Die dingen werken natuurlijk voor geen meter. Maar nu is er de Chinese OnePlus 8 Pro smartphone die door kleren en plastiek heen kan kijken.

 

Naar verluidt zouden de ontwerpers zelf verrast zijn van wat het cameraatje allemaal kan. Blijkbaar werden de Chinezen wakkergeschud door foto’s en filmpjes op sociale media waarop te zien is dat de camera door een plastiek afstandsbediening en telefoon kan kijken, en zelfs door je T-shirt.

De OnePlus 8 Pro kwam vorige maand op de markt en beschikt over vier verschillende lenzen , waaronder het Photochrome wonderlensje. Het is niet duidelijk waarom de fotofilter dat effect heeft. Mogelijk heeft het te maken met de infraroodsensoren waarmee de telefoon is uitgerust. Infraroodlicht is niet zichtbaar voor het menselijk oog, maar kan wel worden opgepikt door bepaalde camera’s.