Chinese spionnen studeren aan onze universiteiten (en de overheid laat begaan)

De directeur van een Brusselse denktank zou informatie over Europese dossiers verkocht hebben aan Chinese geheim agenten. België onderzoekt de zaak. De man ontkent volgens De Standaard, maar China’s aandacht voor ons land en de EU is een bekend pijnpunt.

De Belgische Staatsveiligheid (VSSE) volgt dit dossier al jaren op. Een voormalige spion vertelde me onlangs dat we vooral voorzichtig moeten zijn met Chinese studenten. De ex-spion: “Het is onbegrijpelijk dat dergelijke personen niet beter gescreend worden.”

Studenten van militaire onderzoeksinstituten, zoals het Chinese National University of Defense Technology, worden door China gewoon uitgestuurd naar verschillende westerse landen waaronder België, waar ze kennis verwerven die essentieel is voor bepaalde militaire ontwikkelingen in China. De kennis die ze hier (op kosten van de Belgische burger) opdoen, nemen ze mee naar het leger in hun thuisland. Aan de Belgische universiteiten zijn er volgens de Staatsveiligheid momenteel “enkele tientallen” van deze “studenten” actief. Ze zijn overigens ook geïnteresseerd in economische en zakelijke informatie. China wil immers opnieuw een economische wereldmacht worden.

Daarnaast werken er ook minstens 250 Chinese spionnen in Brussel. De Chinese geheime dienst heeft volgens informatie van de inlichtingendiensten daar agenten in de ambassades of de handelsdiensten van hun thuisland. De Belgische overheid kijkt er naar, maar doet er niets aan…

 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More