Eentje is geentje, het klinkt waarschijnlijk bekend in de oren. Dit geldt niet enkel voor alcohol maar ook chips. Wie kan er nu wel na een chipje stoppen met eten? Het begint bij een chipje en voor u het weet, heeft u een heel zakje verorberd.

We wisten al dat chips echt verslavend zijn en nu is het ook wetenschappelijk bewezen. Neuroloog Dr Tony Goldstone deed een onderzoek onder mensen met een overgewicht. Hij vergeleek hun hersenactiviteit met die van drugsverslaafden. Hij scande de proefpersonen hun hersenen terwijl ze naar foto’s van chips en andere junkfood keken. De hersenactiviteit was het zelfde als bij de verslaafde proefpersonen die foto’s van drugs of alcohol voorgeschoteld kregen. De combinatie van suiker, zout en vet maken dat onze hersenen volledig wild zijn van chips.

Uit een ander onderzoek blijkt dat er ook nog een andere reden is voor onze chips-verslaving. Wanneer we voedsel uit een zak eten, zullen we meer naar binnenspelen dan dat we echt willen. Wanneer we chips eten tijdens een ander activiteit – bijvoorbeeld tijdens een film – is de kans zeer groot dat we blijven eten tot de zak helemaal leeg is. Tijd dus om cold turkey af te kicken!