Als de zoon van Odin niet op toilet zit donderslagen van epische proporties te laten, dikke kans dat je hem in de gym kan vinden.

Vlamingen sporten meer dan ooit, schrijven de laatste krantenkoppen en dat is goed nieuws. Maar niet iedereen beschikt over de nodige energie om die luie comfortabele zetel te verlaten. Het vergt soms meer dan een inspirerende speech om even die Netflix-serie te pauzeren en jezelf naar de fitness te slepen.

De blonde Avenger deelde onlangs in een interview in Mens Health UK wat zijn twee simpele fitness-hacks zijn om elke dag gemotiveerd te blijven. Als we de armomvang bekijken van de 35-jarige acteur, zijn we ook geneigd hem te geloven.

START DE DAG MET EEN IJSKOUDE DOUCHE

Dankzij een koude douche activeert jij je vetverbranding al voor je begint met trainen. Het is even wennen, maar als je ’s ochtends een stoot energie wil hebben, dan is een koude douche beter dan koffie. Je hebt het tevens ook minder koud in de winter. Zo kun je door de koude douche, ook in de wintermaanden prima buiten hardlopen. 

Maar het heeft ook andere voordelen, want het is goed voor je huid. Die wordt namelijk gladder en strakker. Maar ook mentaal ga je erop vooruit. Blootstelling aan kou activeert het sympathische zenuwstelsel, verhoogt het niveau endorfinen in je bloed en bevordert de adrenalinevrijlating in het brein. Bovendien stuurt het, door het hoge aantal kou-receptoren in de huid, een overweldigend aantal elektrische impulsen van de zenuwuiteinden naar het brein, wat een anti-deprimerend effect heeft.

“Ik was eens in New York en ik had ik zo’n enorme jetlag… ik nam toen een koude douches echt het water leek wel bevroren. Het was ongelooflijk. Ik voelde me meteen wakker, was meteen opgefrist en de adrenaline gierde door mijn lijf. Het leert je ook hoe je dieper kunt ademen en goed ademt en dat is iets waar ik tijdens het trainen heel veel aan heb”, aldus Hemsworth.

INTERMITTENT FASTING

Voor alle duidelijkheid: intermittent fasting is geen dieet. Het schrijft niet voor wat je eet, maar wanneer je eet. Je vast bewust binnen bepaalde tijden en je mag alleen eten binnen bepaalde tijden van de dag. De periode waarin je vast is altijd groter dan de periode waarin je eet. Door intermittent fasting toe te passen kan je afvallen en het heeft positieve gezondheidseffecten op je lichaam, je hersenen en het kan je zelfs helpen om langer te leven.

De hoeveelheid groeihormoon schiet omhoog tijdens het vasten en wordt tot wel vijf keer zo hoog. Dit heeft onder andere voordelen voor het verliezen van vet en voor de opbouw van spiermassa. Tijdens het vasten zetten ook je cellen een reparatieproces van de cellen in gang. Hieronder valt ook autofagie, waarbij de, in je cellen opgeslagen, oude en kapotte eiwitten worden verteerd en verwijderd. Ook zouden er veranderingen plaatsvinden in de functie van de genen. Dit proces wordt vaak in verband gebracht met bescherming tegen ziektes en aandoeningen.

Veel studies hierover zijn echter kort of alleen op dieren uitgevoerd. Over de effecten op de lange termijn weten we dus nog niet zo veel. Dat is geen reden om het niet te doen, maar al te grootste beweringen over de heilzame effecten mag je dus met een korreltje zou nemen.

Hemsworth: “Ik doe nu veel aan intermittent fasting en dan eet ik tussen 12:00 en 20:00. Ik heb gemerkt dat mijn energiegehalte drastisch is toegenomen. Als je eenmaal over de schok van de eerste twee weken heen bent, gaat je lichaam in een heel ander bewustzijn. Ik merkte dat ik minder calorieën at, maar geen honger had.”

Of de twee tips van de gespierde Asgardiaan werkelijk iets uithalen, kan je alleen maar weten als je zelf de proef op de som neemt. Veel succes!

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."