Wie Christian Dumolin (°1945) zegt, denkt automatisch aan Koramic. En wie het over Koramic heeft, denkt uiteraard nog steeds aan bakstenen en dakpannen. Maar Koramic is veel meer.

Eind oktober 1989 geeft Dumolin een interview aan De Tijd. Koramic, tot dan een klassiek familiebedrijf van de familie Dumolin, kreeg een nieuw directieteam met aan het hoofd Christian. “Ik was op dat moment zelfs geen aandeelhouder. En ik ben de laatste Koramic-bedrijfsleider die uit de familie komt”, zegt hij. Defamiliarisatie is een woord dat hij net niet in de mond neemt, hij heeft het over scheiding tussen aandeelhouder en management.

Terca kwam in 1984 bij Koramic. Dumolin: “Terca was de verkooporganisatie die steenbakkers Van Biervliet en Ostyn jaren voordien hadden opgericht. Dat was aanvankelijk een schitterend idee: steenbakkers hadden klassiek geen verkoopafdeling, en in Terca konden ze gaan samenwerken. Uiteindelijk omvatte Terca een stuk of zes steenbakkers, die enkel hun verkoop samenbrachten.”

Maar in het begin van de jaren tachtig kwam Terca in de problemen, omdat een aantal partners wegviel. Koramic sloot dan een samenwerkingsakkoord met de groep Van Biervliet (Zonnebeke, Ieper). Dumolin: “De moedermaatschappijen zijn afzonderlijk gebleven, maar we hebben samen Koramic Terca Sales opgezet, de verkooporganisatie voor bakstenen. En we realiseren samen overnames.”

Vandaag is Dumolin met diverse zaken bezig. Het laatste wapenfeit: een onderneming die gevolgd wordt door Bill Gates zelf.

Onder meer Guido Vanherpe (La Lorraine), Jean-Marc Heynderickx (Louis Delhaize), Rodolphe de Spoelberch (AB InBev) en Christian Dumolin (Koramic) investeerden in Univercells, net als de federale en Waalse overheid via verschillende fondsen.

De centrale holding van Dumolin is 773.897.506 euro waard (eind 2019); het grootste deel bestaat uiteraard uit financiële participaties.

Op het thuisadres van de ondernemer vinden we de private stichting Regine Dumolin Foundation for Art and Medicine.

Het eerste doel van de private stichting is gericht op het verleggen van de kennisgrenzen in de medische en toegepaste wetenschapsgebieden door het rechtstreeks stimuleren, ondersteunen en financieren van fundamenteel en toegepast wetenschappelijk onderzoek, en het bevorderen van de kwaliteit ervan.

Het tweede doel van de private stichting is gericht op het beschermen, tentoonstellen, zowel publiek als privé, en promoten van kunst in het algemeen en ongeacht de kunstvorm.

Regine Petillion, echtgenote van de bekende Kortrijkse ondernemer Christian Dumolin, is op 20 december 2018 na een ziekte thuis overleden. Zij is slechts 60 geworden.

Regine werd op 21 maart 1958 in Vlamertinge geboren en heeft nog twee zussen. Haar beide ouders waren nog in leven op dat ogenblik. Haar vader was medestichter van het vroegere wegenbouwbedrijf Pevalco.

Regine Petillion trouwde eerst met Benoît Steverlynck, een kleinzoon van Charles Steverlynck, stichter van het Ieperse weefmachinebedrijf Picanol. Haar man overleed echter al in 1987 op 30-jarige leeftijd. Nadien hertrouwde ze met Christian Dumolin, topman van de dakpannen- en later baksteenfabrikant Koramic, momenteel Koramic Holding, waarvan Regine ondervoorzitter was van de raad van bestuur.

KW: “Regine Dumolin – zoals ze intussen bekend werd – studeerde communicatiewetenschappen in Gent en politieke en sociale wetenschappen in Parijs. Destijds was ze als verantwoordelijke voor de public relations en communicatie jarenlang het gezicht van de Kamer van Koophandel in Kortrijk.”

In de pers bij haar overlijden: “In de loop der jaren engageerde zij zich in het bijzonder voor een aantal organisaties in de sociale en culturele sfeer. Zo was ze actief als voorzitter van de stuurgroep van ClassicA in Kortrijk en van de Steunraad van de Koning Boudewijnstichting. Ze was lid van het bestuurscomité van het Streekfonds West-Vlaanderen en patroon van het Museum Dhondt-Dhaenens in het Oost-Vlaamse Deurle. Ze was erebestuurder van Special Olympics België, een organisatie die haar na aan het hart lag. Zij was erg gerespecteerd in ruime ondernemerskringen. Regine was moeder van twee kinderen: Bruno (getrouwd met Eline Dejager) en Nina-Marie.”

De uitvaart vond plaats op zaterdag 29 december om 11 uur in de Sint-Maartenskerk. In plaats van bloemen werd bij wijze van rouwbetuiging een gift gevraagd voor die Regine Dumolin Foundation for Arts and Medicine.

ClassicA ontving overigens eind 2007 hoog bezoek tijdens de officiële opening. Prins Laurent en prinses Claire zakten toen af naar Kortrijk Xpo, waar ze tal van standen bezochten en anderhalf uur uittrokken om met exposanten te praten. Nathalie Sandra: “Het prinsenpaar toonde veel interesse en was positief over de inhoud van de beurs. Prins Laurent kent Regine Dumolin, voorzitter van onze stuurgroep. Zij had het prinsenpaar persoonlijk uitgenodigd.”

Voor de volledigheid vermelden we nog Patrimcour en PMC Consultants als ondernemingen op het thuisadres van Dumolin.

Vermogen Christian Dumolin: 773.897.506 euro