Kent u de Méhari nog?

Dat is een Citroën die tussen 1968 en 1988 werd geproduceerd. Een chassis en de motor van een Citroën 2CV, daarover een plastieken koetswerk en hopla: een lichtgewicht terreinauto was geboren. De Méhari werd aan particulieren verkocht, maar ook het Franse leger en de Gendarmerie gebruikte hem.

In 2016 pakte Citroën uit met de e-Méhari. Een moderne opvatting van de aloude Méhari, maar dan met een elektrische aandrijving. Ze hadden plannen om er een duizendtal per jaar te slijten, maar niet een die de toonzaal verliet.

Twee jaar later is Citroën er achter waarom. De dakloze e-Méhari was wel erg dakloos. En dus hebben ze er nu een hardtop voor gemaakt, zodat u bij een nogal plotse regenbui toch droog kunt blijven. Nu het autootje ook dicht kan, hopen ze dat er eindelijk een beetje schot in de verkoop komt.

De e-Méhari heeft overigens wat meer gemeen met de oer-Méhari dan u denkt. Ten eerste kunt u er ook maar beter niet mee botsen. Dat is natuurlijk nooit de bedoeling, maar de wagen kreeg slechts drie EuroNCAP-sterren.

Ten tweede is het nog steeds geen raket. De sprint van 0 naar 50 (!) km/u neemt 6,4 seconden in beslag. Hoe lang het naar de 100 km/u duurt, is onbekend. De topsnelheid ligt op 110 km/u.

Ten derde: net als het origineel, is ook de e-Méhari slechts in een beperkt aantal kleuren leverbaar. Iets modernere tinten, dat dan weer wel.

Dankzij dat totaalgebrek aan vermogen, houdt het kleine batterijenpakket het toch nog zo’n 195 kilometer uit op een lading. Voorlopig enkel in Frankrijk te koop, voor 20.700 euro.

1

Image 1 of 9

 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.