De muzikale autopsie van een iconisch album.

Classic Albums is een documentaire reeks over iconische albums uit de pop- en rockgeschiedenis. De makers kiezen één album van een band dat wordt beschouwd als hun beste of het meest kenmerkende album van die band en laten dat ontleden door de muzikanten, zangers, producers en geluidstechnici. Zij geven je een inzicht in het creëren van de nummers en het ontstaan van het album.

De muziek wordt laag per laag  ‘gepeld’ door de artiesten en technici die je het waarom van hun keuzes toelichten. De makers leren je luisteren en lichten track na track uit de multitrack recording waardoor je een inzicht krijgt in de muzikale opbouw van een nummer. Een album is nooit meer hetzelfde nadat je het in Classic Albums hebt zien en horen geboren worden.

Vanavond het album ‘Songs from the Big Chair’ van Tears for Fears, één van de beste new wave-albums uit de jaren 80. Het album kwam uit in 1985 en bevatte enkele hits die tot ons collectief geheugen zijn gaan behoren: Shout, Everybody Wants to Rule the World, Head Over Heels en I Believe. De titel van het album was afgeleid van een serie genaamd Sybil, die ging over een vrouw met 16 verschillende persoonlijkheden. De ‘Big chair’ is de stoel van haar psychiater.

Songs from the Big Chair is het tweede album van Tears for Fears en wellicht hun meest succesvolle. De naam van de groep is afgeleid van primaltherapie dat patiënten aanmoedigt om te schreeuwen (Shout, Shout, Let It All Out) huilen en slaan om je diepste gevoelens los te laten. Tranen voor je angsten dus.

CANVAS / 5 maart, om 23:10 – 00:10 : ‘Classic Albums -Tears for Fears’