“From Russia with love.”

Corona heeft op een pijnlijke manier duidelijk gemaakt dat Europa alleen op papier bestaat. Van eenheid is er geen sprake. De landen sluiten hun grenzen en weren de buren als gevaarlijke indringers. Italië krijgt meer steun van Rusland, China en Cuba dan van de NAVO en de EU. Vorige week arriveerde een team van Cubaanse artsen in Lombardije – de zwaarst getroffen regio in Italië – en China stuurde eerder al hulp. Maar vooral Rusland laat zich opmerken. Drie landen met communistische roots.

Zeker vijftien Russische vliegtuigen landden deze week op Italiaanse vliegvelden. Gevuld met artsen en medische hulpmiddelen. Rusland heeft ook video’s gedeeld van vrachtwagens die op weg zijn naar Bergamo, het epicentrum van de Italiaanse coronacrisis. ‘From Russia with Love’, luidt de boodschap van het konvooi, dat versierd is met hartvormige stickers met de nationale kleuren van beide landen.

De vraag is of Rusland wat terug verwacht van Italië. Officieel wordt dat in alle toonaarden ontkend. “Italië heeft veel hulp nodig en Rusland doet wat het kan om te helpen”, klinkt het.

Maar is het wel zo onschuldig? Rusland heeft sinds de annexatie van de Krim in 2014 af te rekenen met EU-sancties. Iedere zes maanden moeten de 27 lidstaten stemmen over het verlengen van de maatregelen die de Russische banken, financiën en energiesector hard raken. Russisch gas is van groot belang voor Italiaanse energiecentrales en de regering in Rome heeft de EU vaak gevraagd om verlichting van sancties tegen Rusland. Experten zien in de edelmoedigheid van Rusland dan ook een geopolitiek maneuver. Waarschijnlijk hoopt Rusland dat Italië nu in de toekomst binnen de EU een gunstiger geluid over Rusland laat horen. Experts vermoeden dat het coronavirus voor Rusland een ideaal middel is om Europa uit elkaar te spelen.