Koning Filip dankt corona voor het excuus.

Het is makkelijk om de symbolen van de vergissingen uit het verleden neer te halen. Maar oh, zo moeilijk om je stem te verheffen tegen de dwalingen van vandaag.

60 jaar geleden – dinsdag om precies te zijn – gooiden de Congolezen de Belgen het land uit. De kolonisator was weg, het zou allemaal anders en beter worden. Maar er volgde een trieste opeenvolging van autoritaire regimes. Een reeks van malafide leiders – die in hun daden nauwelijks verschillen van de bebaarde Belgische konings wiens standbeelden men nu neerhaalt – zouden het land brengen tot de wankelende staat die het nu is.

Huidig president Félix Tshisekedi – die als een Pinokkio vasthangt aan de touwtjes van Joseph Kabila – staat aan het hoofd van een land dat economisch mank loopt, politiek uitgehold is, verzwakt door uitbraken van mazelen, cholera, ebola en het coronavirus en waar in de twee Kivu’s en Ituri nog altijd nog altijd wordt gevochten met gewapende groeperingen.

De Congolese regering heeft besloten om de herdenking op dinsdag in “meditatie” te laten verlopen. Corona is een godsgeschenk als excuus, zodat onze Filip het ginder niet moet gaan uitleggen over wat zijn familie er allemaal niet heeft uitgevreten.