“Ik wil geen nieuwe fase van lopende zaken.”

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau zegt in een interview met de De Krant van West-Vlaanderen dat hij nieuwe verkiezingen wilt als er halfweg september geen nieuwe regering is. Het lijkt erop dat Rousseau weinig geloof hecht in de slaagkansen van de Vivaldi-coalitie van Lachaert. Die zal zich wellicht vanochtend in zijn koffiekoek hebben verslikt toen hij deze verklaring las. Lachaert moet straks naar de koning om verlengingen aan te vragen.

“Ik wil geen nieuwe fase van lopende zaken. Dan is het aan de mensen om de partijen af te straffen die geen verantwoordelijkheid willen nemen”, aldus Rousseau. In datzelfde interview laat Rousseau ook nog weten hij stevig wil snoeien in het aantal parlementsleden om op die manier de versnippering in het politiek landschap tegen te gaan. “Dit land heeft ook gewoon te veel parlementsleden. Vergelijk dat met onze buurlanden: Nederland en Frankrijk hebben er 13 per miljoen inwoners, wij maar liefst 42. Dat valt niet uit te leggen.”

Als je zes à zeven partijen nodig hebt om een regering te vormen, maak je een akkoord volgens de voorzitter van de Vlaamse socialisten erg moeilijk, om niet te zeggen onmogelijk.