Da’s nog eens een strak plan.

Die contact tracers: da’s toch een verhaal oep z’n Belgisch. Het idee was goed: is er iemand besmet, achterhaalt een contact tracer met wie die persoon allemaal in contact is geweest, die contacten moeten getest worden en indien nodig in quarantaine, zodat zij niemand meer kunnen besmetten.

De praktijk is echter een beetje anders. Interimkantoren vinden een manier om te foefelen en zo een flinke cent bij te verdienen. Contact tracers worden goed betaald om gemiddeld anderhalf telefoontje per dag te plegen. Of helemaal geen telefoontjes doen: kan ook, als je anderhalve maand op je login moet wachten. En als ze dan een besmet persoon aan de lijn krijgen, dan wil die nog niet meewerken.

Royaltywatcher Thierry Debels watcht ook nog andere dingen dan het koningshuis. De contact tracer-comedy bijvoorbeeld. En hij heeft een puik plan: die contactonderzoekers naar Afrika sturen voor expertise:

“Het systeem van contact tracing (contactonderzoek) draait vierkant. Dat is niet verwonderlijk: we hebben geen ervaring met die procedure. In Afrika hebben ze die ervaring wel. Een voorbeeld. De veertigjarige Liberiaan Patrick Sawyer was de eerste patiënt met ebola in Nigeria. Hij was op 20 juli 2014 per vliegtuig aangekomen voor een conferentie in de kuststad Calabar. Hij werd ernstig ziek opgenomen in een ziekenhuis in Lagos. Zijn zus was eerder al overleden aan de ziekte. Desondanks beweerde hij dat hij geen contact had gehad met ebolapatiënten. Dokter Ameyo Adadevoh plaatste hem gedwongen in quarantaine en testte hem positief op ebola. Vijf dagen na opname overleed Sawyer. Twaalf zorgmedewerkers raakten besmet door deze patiënt, van wie er vier (onder wie Adadevoh zelf) stierven. Onmiddellijk werd een team uitgestuurd om bij de mensen te gaan. Er werden 19.000 huisbezoeken door contactonderzoekers afgelegd op enkele dagen tijd. Er werden slechts 19 gevallen vastgesteld. Door haar adequate handelen voorkwam de dokter verdere verspreiding, waarmee ze uitgroeide tot een heldin binnen het land. De deelstaat Lagos diende het voorstel in een ziekenhuis te vernoemen naar Ameyo Adadevoh. Op 20 oktober werd Nigeria vrij van ebola verklaard.”

 
 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.