Bij N-VA gingen ze op zoek naar meer duidelijkheid over de Luxemburgse postbusfirma die voor 45 miljoen euro mondmaskers zal leveren, maar het raadsel wordt alleen maar groter…

Vorige week kwamen we te weten dat de federale overheid voor miljoenen mondmaskers heeft besteld bij een Luxemburgs bedrijf dat niet meer is dan een postbus. Daarna wisten we ook dat het een verlieslatend bedrijf is. Michael Freilich (N-VA) wilde weten hoe die deal kon ontstaan, en hij kon deze week het dossier inkijken in het Parlement.

“De verschillende ingediende offertes, de bijbehorende testresultaten, kwaliteitsattesten, de gevraagde referenties van de aanbieders, informatie over hoe de firma’s op de lijst zijn geraakt: geen spoor hiervan”, schrijft hij.

“Ik ontdekte wie de contactpersoon was die namens het Luxemburgse postbusbedrijf Avrox een bestelling ter waarde van circa 40 miljoen euro heeft binnengehaald. Laten we hem mijnheer X noemen.”

“Frappant is dat de man in kwestie naast zijn bedrijf in Luxemburg ook een voetbalmakelaar met Luxemburgse licentie is voor FIFA. Daarnaast blijkt hij ook actief in de handel van grondstoffen uit Afrika.”

“Sinds enkele maanden werkt hij als lokaal vertegenwoordiger van een Zwitserse organisatie gespecialiseerd in de aanpak van wereldwijde fraude en witwaspraktijken. Het Zwitsers bedrijf bevestigde mij vandaag dat mijnheer X inderdaad op privé basis actief blijkt in de handel van medisch materiaal voor COVID-19.” (zie mail).

“Mijnheer X zelf kreeg ik nog niet te pakken. Wellicht wil hij liever niet zelf reageren op mijn vragen. Ook opmerkelijk: kort na mijn contact met dit bedrijf werd zijn foto verwijderd van zijn LinkedIn profiel. Ook zijn achternaam werd verwijderd. Voor mijn dossier heb ik alvast screenshots (voor/na) genomen van de deze pagina.”

“De Zwitserse firma waarmee X samenwerkt wijst in hun e-mail nochtans zelf op het belang van een gedegen vooronderzoek bij dergelijke bestellingen:

“Veel openbare instellingen werden recent bedrogen vanwege een ernstig gebrek aan due diligence wat betreft de tussenpersonen, de leveranciers en de vervoerders. We betreuren dit feit en we doen er alles aan om deze fraude te helpen bestrijden.”

“Zeker wat betreft postbusfirma’s moet men extra waakzaam zijn. Dat klopt ook hier als je weet dat Avrox S.A. de voorbije 3 jaar geen jaarrekeningen meer heeft neergelegd…”

“Momenteel kunnen we vooral hopen dat de 18 miljoen mondmaskers die besteld werden zullen beantwoorden aan de gevraagde kwaliteit. Waar ik opnieuw op aandring is klaarheid, openheid en inzage in het volledige dossier zodat de parlementaire controle optimaal kan worden uitgeoefend. Dat is niet alleen onze plicht, maar daar heeft u als burger recht op. Zeker in een periode waarin een minderheidsregering zich beroept op volmachten om “snel” en “efficiënt” de crisis aan te kunnen pakken.”

 
 
 
 
 
 
 
 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.