Wouter Beke:”Geen indicatie van systematisch probleem met contactonderzoek.”

De contact tracing van Wouter Beke (CD&V) werkt verre van optimaal. De contact tracers hebben nauwelijks of geen werk, de software werkt niet, er worden verkeerde telefoonnummers opgegeven, besmette mensen worden – ondanks registratie – vaak zelfs niet eens gebeld, er zijn problemen rond de privacy. Nochtans is contactracing volgens Virologen – in afwachting van een vaccin – onze enige wapen tegen een tweede golf.

Bevoegd minister Wouter Beke (CD&V) blijft in alle toonaarden ontkennen dat er een fundamenteel probleem is. En dan is er de anonieme getuigenis van een contacttracer gisteren in het VRT journaal. Zijn getuigenis was zo schrijnend schandalig dat het presentatrice Goedele Wachters en de aanwezige Marc Van Ranst er stil van werden. Zelden in een journaal een nieuwslezeres zo verbouwereerd gezien.

De getuigenis ging als volgt. Als je de woorden van Beke – geen indicatie van systematisch probleem met contactonderzoek – in het achterhoofd houdt, kan je de verslagenheid van Wachters en Van Ranst begrijpen.

“Ik heb in die zes weken zelfs geen login gekregen van de overheid. En ik moet zeggen, de mensen van het callcenter hebben dat minstens één keer per dag gemeld aan de overheid. Om ons toegang te geven en na zes waken was dat nog helemaal niet in orde. Bij gevolg heb ik daar zes weken gezeten zonder één telefoontje te doen.De mensen zitten daar, die moeten zich wat bezig houden. Dus er wordt gretig kranten gelezen, tijdschriften gelezen, filmpje bekijken. We mochten zelfs een keer buiten op de parking fitnessoefeningen doen om ons bezig te houden. Er komen heel veel verkeerde telefoonnummers binnen. Ik weet niet hoe die in het systeem komen. Je belt en het nummer bestaat niet. Soms nemen mensen op en is het het telefoonnummer van iemand anders. Het gaat enorm log en traag. Al die fouten, ik begrijp niet waarom die er na al die weken nog inzitten.”

En dan vraagt de interviewster: “Hoeveel telefoons heb je zelf gedaan?”

“Geen enkele, omdat ik niet kon inloggen.”

Wouter Beke trok destijds 101 miljoen uit voor het contactonderzoek en kende een moddervet ‘corona-contract’ toe aan het consortium met Koramic2Engage (IPG van Christian Dumolin), N-Allo, Callexcell en Yource. Het kwartet had hiervoor op zeer korte tijd een offerte ingediend samen met 5 ziekenfondsen en het consultancybedrijf KPMG.