Geen symptomen, maar toch wekenlang hard werken om weer (bijna) top te zijn.

De klassieke blessures zijn vervangen door positieve coronatests. Er zijn nog geen topsporters overleden, maar Covid-19 veroorzaakt wel behoorlijk wat schade aan het getrainde lijf.

Sportartsen maken zich zorgen voor gevolgen op lange termijn. Sporters zijn meer dan wie ook getest en opgevolgd en dat levert een schat aan data op. Wetenschappers gaan nu de koppen bij mekaar steken en een opvolgingssysteem voor topsporters uitwerken.

“Voor het eerst gaan we samen kijken naar wat de gevolgen zijn van corona op topsporters en gaan we aanbevelingen doen aan de sector opdat blijvende schade aan het lichaam vermeden kan worden”, zegt sportarts Tom Teulingkx, voorzitter van de Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen, in ‘Het Nieuwsblad’.

Er zijn enkele alarmerende vaststellingen gedaan: CT-scans van longen van topsporters waar de sporen van covid-19 zichtbaar waren en fysieke testen van voetballers blijkt waaruit blijkt dat hun VO2-max met vijftien procent is gedaald.

Over een tweetal weken wil de expertengroep een medisch onderbouwd advies van hart- en longspecialisten klaar hebben in de vorm van een protcol, richtlijnen voor topsport in ‘het nieuwe normaal’.