We zitten er nu a over, en de piek moest volgens experts nog komen…

Covid-19 ontstond eind 2019. Aanvankelijk concentreerde het zich vooral in centraal China. Nadat het virus in Italië opdook, volgde de verspreiding in de rest van Europa snel.

Vooral de beelden die doorsijpelden vanuit China verontrustten ons: mensen vielen soms plots levenloos neer in de straat. We hadden schrik dat het nieuwe coronavirus ook in onze contreien slachtoffers zou komen maken.

Eind januari stelde onze minister van Volksgezondheid Maggie De Block ons echter nog gerust: “Het is een virus”, zo sprak ze over Covid-19. “Het doet minder kwaad dan onze klassieke jaarlijkse griep die eind februari, begin maart zal pieken. Ik begrijp de ongerustheid, maar momenteel is daar geen reden voor. We weten trouwens dat griep eraan komt, zoals elk jaar.”

Wat later maakte De Block een berekening voor een worstcasescenario: “Stel dat hetgeen in Hubei gebeurde ook in België gebeurt. Hubei heeft ongeveer 58,5 miljoen inwoners, wij hebben er 11,4 miljoen. Wij kunnen dat dus eenvoudig gaan omrekenen. In het worstcasescenario kunnen wij dan in negen weken tijd 13.000 gediagnosticeerde gevallen verwachten, waarvan 2 à 3.000 mensen moeten gehospitaliseerd worden. 5 procent kritieke gevallen betekent dat ongeveer 700 mensen op intensive care zouden kunnen belanden. Dat is ons worstcasescenario.”

De situatie vandaag: 3.717 mensen in het ziekenhuis, waarvan 789 op intensieve zorgen. Dat is dus al meer dan in het worstcasescenario van De Block, en de piek moet nog komen…

 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.