Covid-19 helpt Poetin aan de macht tot aan de dood.

De Russische president Vladimir Poetin heeft het constitutioneel hof formeel gevraagd of de grondwetswijziging die hij wil legaal is. Dat heeft het Kremlin zaterdag bekend gemaakt. Door de verandering kan Poetin (67) in theorie aan de macht blijven tot 2036. Volgens de huidige regeling zou zich hij in 2024 niet meer herkiesbaar mogen stellen.

In de wandelgangen spreekt men van een ‘politiek-juridische’ staatsgreep van Poetin. Een mening die door de oproerpolitie wordt onderdrukt. Mensenrechtenactivisten, advocaten en burgers hebben een verzoek ingediend om de wijziging te herzien. Duizenden hebben een online-petitie getekend, maar de site werd al snel geblokkeerd. Protesteren op straat mag niet, want vanwege het coronavirus zijn bijeenkomsten van meer dan 5.000 mensen verboden. Het coronavirus geeft Poetin een steuntje in de rug.

Hoewel het Russische constitutionele hof nog moet bepalen of de wijzigingen grondwettelijk zijn en het volk er tijdens een referendum op 22 april over stemt, is iedereen het erover eens de plannen worden goedgekeurd.