Hoezo, en al die overvolle ziekenhuizen dan? En de alweer draconische maatregelen, zijn die ons te pesten?

Wat zeggen de optimisten?

De dames en heren van de World Health Organisation (WHO) komen geregeld bij elkaar. Zo ook eerder deze maand, waar bestuurder Michael Ryan verklapte dat naar schatting al zo’n tien procent van de wereldbevolking besmet werd met corona.

Zijn collega Margareth Harris lichtte toe dat het wel maar een schatting betreft, maar dat die redelijk correct zou moeten zijn. Ze werd immers gebaseerd op de wél geverifieerde gegevens van wereldwijde seroprevalentiestudies.

Volgens sommigen bevestigt de WHO hiermee, dat corona eigenlijk niet dodelijker is dan een seizoensgriep. Hoezo?

Tien procent van de wereldbevolking, dat zijn zo’n 780 miljoen personen. Op het moment van de bijeenkomst, vielen er wereldwijd in totaal 1.062.360 coronadoden te betreuren. Als je dat omrekent, kom je aan een ‘infection fatalaty rate’, kortweg IFR, van 0,14 procent. En laat dat nu dezelfde IFR zijn als die van een gemiddelde seizoensgriep…

Kortom: uit dit rapport mogen we concluderen dat corona eigenlijk niet gevaarlijker is dan een seizoensgriep. Waarom worden onze vrijheden dan zo beknot, en moet de wereldwijde economie aan de galg?

Wat zeggen virologen?

[wcm_nonmember]

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee? Log hier in en krijg
toegang tot alle artikels en digitale magazines.

[/wcm_nonmember]

[wcm_restrict]

Omdat het bovenstaande een hoax is, volgens verschillende virologen. Volgens hen zijn de sterftecijfers van corona het resultaat van bevestigde gevallen. Van de eerste tot de laatste bevestigde coronadode werd getest, en daar is men zeker van dat-ie door corona het loodje legde. Er zouden volgens de knappe bollen zelfs veel mensen het hoekje omgegaan zijn aan corona, die niet bij de coronadoden geteld werden.

Daar waar volgens de wetenschappers de cijfers van coronadoden nog ‘onderdreven’ zijn, zijn die van de griep overdreven. De griepdoden worden namelijk niet gebaseerd op tests, maar geschat op basis van oversterfte. Die schattingen worden altijd royaal genomen, en waarschijnlijk overdreven.

Samengevat: omdat het aantal coronadoden wereldwijd geminimaliseerd wordt, en de griepdoden overdreven, mag men stellen dat corona dodelijker is dan griep.

En dan?

Waarschijnlijk stellen de ‘optimisten’ het inderdaad wat te simplistisch voor, maar wat de wetenschappers zeggen is toch ook niet helemaal waar. Corona het resultaat van bevestigde gevallen? Van het Agentschap voor Zorg en Gezondheid leerden we vorige maand, dat 75 procent van de coronagevallen in WZC’s vermoedelijk blijkt te zijn. Niet getest dus, maar waarschijnlijk gestorven aan corona.

Aan de andere kant wordt er hier en daar gefluisterd dat coronacijfers soms (sterk) naar boven afgerond worden, in verband met subsidies en zo, en dat pakweg mensen die verongelukken of neergeschoten worden, ook ‘per ongeluk’ op de lijst coronadoden komt.

Nog een bedenking: jaarlijks worden de ziekenhuizen ook overspoeld door grieppatiënten, maar dat leidt niet tot draconische maatregelen. In 2017 schrijft ‘De Morgen’:

De meeste grote ziekenhuizen in Vlaanderen liggen vol en moeten creatief omspringen met hun opnameplanning. Sommige patiënten worden zelfs naar een ander ziekenhuis gebracht, waar wél plaats is. “Voor een gewone griep moet je niet opgenomen worden, maar vooral onze oudere bevolking en mensen met een zwakke gezondheid zijn niet voldoende opgewassen tegen het virus dat momenteel circuleert”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Zij ontwikkelen dan ook andere problematieken, zoals een bacteriële longontsteking.”

Een jaar later schrijft Het Nieuwsblad:

Vlaamse ziekenhuizen liggen vol door de griepepidemie. De kans is zelfs groot dat in de komende dagen geplande opnamen zullen moeten worden uitgesteld. Spoedartsen vragen huisdokters ook om patiënten niet te snel door te sturen.

[/wcm_restrict]

 

 
 
 
 
 
 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.