Kansarmen, artiesten en ‘vrouwen van lichte zeden’ worden het hardst getroffen.

Deze drie bevolkingsgroepen hebben in se niets met mekaar gemeen, maar ze worden wel het hardst getroffen door corona. Uit een studie van de Socialistische Mutualiteiten treft de oversterfte door corona vooral mensen die onderaan de sociale ladder staan. Bij kansarmen stelt men 70 procent meer overlijdens vast dan in andere jaren. Bij wie centjes geen probleem zijn, is de oversterfte ‘slechts’ 45 procent.

Men benoemt het niet graag omdat het niet politiek correct is, maar de grootste besmettingshaarden vindt men in dichtbevolkte stadswijken met een lage socio-economische status. “We moeten die mensen extra beschermen tegen de negatieve gevolgen van de pandemie”, klinkt het. Maar dat vindt de evenementensector ook, dat zij bescherming verdienen. De sector bevindt zich ondertussen in de palliatieve fase.

Idem voor die andere sector waar acteren ook een vereiste is: de prostitutie. In GVA lezen we dat “het schipperskwartier kreunt onder de tweede coronagolf”. Klanten zijn opnieuw bang geworden en praktiseren de zelfbediening. Ervaren afwerksters kunnen de huur van hun peeskamers niet eens meer betalen. Wie drie klanten per dag bedient, heeft een topdag gehad. De meisjes kunnen niet terugvallen op een vervangingsinkomen of sociale bescherming. Opvangcentrum ‘Payoke’ vreest dat veel vrouwen onveilig thuis gaan ontvangen of drugs beginnen dealen om de eindjes aan mekaar te knopen.