Goede tijden, slechte tijden.

Wanneer je een paar maanden geleden te horen kreeg, dat je positief testte, dan ging men bij wijze van spreken de kist al bestellen. Vandaag worden er niet veel woorden meer aan vuil gemaakt. Als prefomateur Lachaert positief test dan is het van: ‘Ai, dan kunnen we enkele dagen alleen nog online vergaderen!’ Niet van: ‘Ai, we hopen dat hij het haalt!’

We tellen in België vandaag gemiddeld 1.196 besmettingen per dag en ‘slechts’ 2,4 overlijdens per dag. Die vreemde cijfers zou je kunnen verklaren omdat de leeftijdscategorie waar de besmettingen het sterkst stijgen de 10 tot 20 jarigen zijn en omdat we veel meer testen, maar tegelijk staan ook de ouderen – die het meeste risico lopen – er beter voor dan een half jaar geleden. “Toen werd er ongewild gepionierd met diverse medicijnen”, zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) in de Nederlanse krant AD. “Dat is nu echt anders. We hebben virusremmers en herkennen veel beter de grofweg twee types coronapatiënten. De eerste groep krijgt last van bloedstolsels, zij krijgen bloedverdunners, soms al thuis. De andere groep heeft last van een overreactie van het afweersysteem, hen geven we steroïden, zoals dexamethason. Uit studies blijkt dat de sterfte zo met wel 30 procent kan dalen.”

Maar ook de tijd dat patiënten op Intensieve Zorgen liggen is korter geworden. Tijdens de eerste golf was de gemiddelde ligduur bijna 21 dagen, nu nog maar 16 dagen.

Dat is een beetje goed nieuws in slechte tijden.