Corona: ‘tweede golf’ alweer voorbij?

Met al die corona-doemberichten mogen we ook eens iets positiefs toelichten, toch?

We waren allemaal in vakantiestemming, toen de zogenaamde ‘tweede golf’ op de deur klopte. Het reproductiegetal van het virus kwam weer boven de één, wat wil zeggen dat besmette mensen alweer meer dan één medemens aansteken. Verschillenden onder ons mochten hun vakantieplannen weer in hun valies stoppen. Cathy Berx deed de koekenstad op slot, waardoor de lokale handelaren er nu pikzwarte sneeuw zien. Maatregelen werden weer aangescherpt, anders zou die tweede golf weleens veel erger kunnen worden dan die eerste golf.

Desondanks die opnieuw strengere maatregelen, stijgt het aantal besmettingen in ons land nog dagelijks. We worden er zo keihard mee rond de oren geslagen door kranten, tv en radio, dat we bijna onder het tapijt zouden kruipen door de grote schrik om besmet te worden.

Maar anderzijds is het natuurlijk wel normaal dat het aantal besmettingen gestaag de hoogte ingaat. Toen de ‘eerste golf’ aanbrak, hadden ze niet genoeg tests om alle mensen met symptomen te testen. Maar inmiddels zijn er zoveel tests, dat je al bijna een Houdini moet zijn om er aan te kunnen ontsnappen.

Bekijk het zo: als men plots duizenden IQ-tests per dag zou afnemen, dan zou men dagelijks wellicht honderden mensen vinden die een intelligentie hebben die onder het nationale gemiddelde ligt. Dan zouden kranten kunnen koppen: “Aantal domme Belgen neemt gestaag toe.”

Thans gaat volgende post rond op Facebook:

Is er een tweede golf gaande? Nee, er is alleen een enorme golf van testen, en het aantal positief getesten is in juni en juli gigantisch veel lager dan in maart en april. Met volgende cijfers:

Opgelet: dit zijn cijfers voor Nederland. Maar het zou kunnen dat die ook representatief zouden zijn voor ons land, toch? Op de website van het Belgische Sciensano vinden we wel het aantal vastgestelde besmettingen terug, maar het aantal uitgevoerde tests vinden we niét zo direct terug: we kunnen dus niet nagaan of er in ons land ongeveer dezelfde verhoudingen gelden.

Maar wat we ook terugvonden: het reproductiegetal dook gisteren alweer onder de 1 – 0,99 om precies te zijn. En dus durven we, tussen alle doemberichten over miljoenenmiljarden besmettingen in andere media, voorzichtig positief te zijn: betekent dit misschien dat die ‘tweede golf’ misschien toch niet zo verwoestend zal worden, en misschien zelfs alweer bijna voorbij is?

Eerste grafiek: aantal vastgestelde besmettingen
Tweede grafiek: aantal doden
Derde grafiek: aantal gehospitaliseerden
Onderste grafiek: reproductiegetal

 
 
 
 
 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More