In Antwerpen zijn er op dit ogenblik diverse chuggers actief. Vooral op de Meir en de De Keyserlei vallen ze mensen lastig. Soms hebben ze een t-shirt aan van Greenpeace, dan weer van Amnesty of nog een andere organisatie. Eigenlijk werken deze jongeren niet voor deze goede doelen, maar voor een commerciële organisatie.

Goed om te weten is dat de eerste geldstortingen niet naar de diertjes van Greenpeace of de gevangenen van Amnesty gaan, maar naar deze organisatie. Pas na de zoveelste storting gaat er eindelijk geld naar het goede doel. Logisch: die organisatie moet de chuggers ook betalen. En zij krijgen een vergoeding voor elke nieuwe klant.

Niet alle steden zien dergelijke chuggers graag komen. In Leuven was er ooit een verbod op dergelijke horzels.

Met de coronacrisis is het merkwaardig dat de chuggers opnieuw opduiken. De chuggers dragen wel een mondmasker, maar op een bepaald moment zijn er toch risicosituaties, bijvoorbeeld bij het noteren van de gegevens (de balpen). Er is eigenlijk maar een verstandige optie: verbied dergelijke praktijken tot de coronacrisis voorbij is of nog beter, verbied chugging helemaal. Waar wacht Bart De Wever eigenlijk nog op?