De coronacrisis is erg, maar even erg is het gebeuzel van virologen en politici die te pas maar vooral te onpas concepten uit de managementleer en zelfs het leger misbruiken.

Wat we de laatste weken het vaakst gehoord hebben is het concept van “eenheid van commando” of “unity of command”.

Dat kan ons redden van de ondergang.

Het concept komt nota bene van een mijningenieur die geboren werd in de 19de eeuw en zijn ideeën tijdens de Eerste Wereldoorlog neerschreef (Henri Fayol).

Merkwaardig, tot op vandaag heb ik niemand het concept weten uitleggen. Logisch: “unity of command” klinkt indrukwekkend, maar is het in de praktijk een stuk minder.

Die ideeën zijn ondertussen ook al hopeloos achterhaald. Leidinggevenden moeten leren leven met onzekerheid en zwarte zwanen. Werknemers met tegenstrijdige bevelen. Mensen moeten beslissingen nemen onder complete Knightiaanse (Frank Knight) onwetendheid.

“Eenheid van commando” kan misschien werken in het leger of in een mijn, in de hedendaagse vloeibare maatschappij (Zygmunt Bauman) waarbij de samenleving morgen er al anders uitziet dan vandaag, is dat onzinnig.

Uiteraard is België een complex land en eigenlijk een lasagnademocratie met verschillende lagen. “Eenheid van commando” werkt dan ook niet in een dergelijke fractale werkelijkheid.

De coronacrisis is al erg genoeg, laten we daarom afspreken dat we stoppen met het verwijzen naar compleet achterhaalde en onzinnige managementconcepten die ons geen centimeter vooruit helpen.

De werkelijkheid is onzeker, complex en zit vol met zwarte zwanen die nog niet gedetecteerd zijn. Anders zouden het geen zwarte zwanen zijn.