Volgens het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding ECDC zijn er in België gemiddeld 1498.7 coronagevallen per 100.000 inwoners. Hiermee staan we – net als dit voorjaar – opnieuw bovenaan in de internationale ‘covidrankings’.

Waarom is dat zo? Het eerlijke antwoord: we weten het niet.

Tijdens de eerste golf konden we stellen dat we te ijverig geteld hebben. Nu speelt dat minder. Andere landen testen en tellen vandaag zeker niet minder. Integendeel.

Een andere verklaring: België is dichtbevolkt en er zijn veel reizigers. Dat is zeker zo, maar in sommige andere landen is dat ook zo.

Een complexe politieke situatie wordt door sommigen ook als argument gebruikt. Ook dat element zal wel een beperkte rol spelen, maar het kan opnieuw de grote verschillen met de buurlanden niet verklaren.

In De Morgen suggereren experts dat Belgen de regels omzeilen als nationale sport. Ook dat is geen louter Vlaams of Belgisch fenomeen. Kijk maar naar Nederland.

Ander argument: we slaan het virus niet neer. Sommigen pleiten voor de lockdown als moker. Andere landen halen wel betere resultaten zonder lockdown.

In dat artikel wordt ook gewezen op twijfelzaaiers zoals de beroemde of is het beruchte Jean-Luc Gala. Alsof die twijfelzaaiers dergelijke grote verschillen zouden kunnen uitlokken.

In een artikel in Le Vif wordt gewezen op slecht beheer en een oudere bevolking. Opnieuw zullen deze factoren wel meespelen, maar of deze elementen voldoende zijn om het grote verschil te verklaren.

Slotsom is opnieuw dat we weinig weten over het nieuw coronavirus en dat we vandaag ook niet kunnen verklaren waarom België nummer 1 staat in die covidrankings. Het zou sommigen tot een beetje wetenschappelijke bescheidenheid moeten aanzetten.