Niet iedereen is zich bewust van problemen met de sinussen en dus ook niet van de gevaren van een klassieke coronatest met staafje.

Een coronastest met wattenstaafje ging zo diep de neus in dat de hersenen van een patiënte zijn beginnen ‘lekken’. Een vrouw was naar haar dokter gegaan en kloeg over een metaalachtige smaak in haar mond, een loopneus en hoofdpijn. Ze had bovendien last van een stijve nek en was overgevoelig voor licht, volgens een rapport dat vandaag verscheen in JAMA. De vrouw vertelde dat ze onlangs getest was voor Covid-19 omdat ze geopereerd werd aan een hernia. Het was niet lang na de operatie dat de verschillende klachten kreeg.

Dokters ontdekten dat er propje in haar neusholte zat. Ze draineerde het propje dat positief testte op een cerebrospinale vloeistof die men terugvindt in de hersenen en de wervelkolom. Simpel gezegd: haar hersenen lekten.

Uit vroegere scans van het hoofd van de vrouw, bleek dat haar hersenen een kleine afwijking vertoonden, een soort uitsteeksel dat tot aan de neusholte reikte. De test met het wattenstaafje had dit uitsteeksel geraakt, wat de ‘lek’ verklaarde. Specialisten waarschuwen dat mensen met aandoeningen aan de sinussen geen Covid-19 tests met een wattenstaafje mogen ondergaan. Zij wijzen erop dat lang niet iedereen op de hoogte is van zulks probleem en ook geen klachten hebben. Specialisten merken dan ook op dat het veiliger is om niet langer via de neus te testen.