Na maanden coronaterreur zeggen wetenschappers het nog steeds: er is nog veel dat we niet weten over het virus. Het blijkt dan ook een verschrikkelijk verstandig virus…

Ga maar eens na. Aanvankelijk werd gedacht – dat bleek uit verschillende internationale studies – dat er zich in horecagelegenheden niet veel besmettingen voordeden. Daarop werd in ons land een rondvraag georganiseerd bij besmette personen: “Waar denk jij de besmetting opgelopen te hebben?” Bleken er toch wél veel mensen te zijn die op café of restaurant dachten besmet te zijn geweest zeker… De regering besloot het zekere voor het onzekere te nemen, en alle horeca in België voor een maand te sluiten.

Daarop kwam heel wat commentaar. Van horeca-uitbaters die alweer voorraden in de vuilbak moeten kieperen en ook nog eens een maand lang zonder inkomsten zullen zitten. Maar ook van mensen die al eens graag een pintje gaan drinken, of een steakje eten. Een veelgehoord argument was: in een bomvolle bus of tram gaan zitten is geen probleem, maar met vier op restaurant gaan wel. Oneerlijk!’

Wel, de mensen die dat riepen, die hebben dus ongelijk. Dat blijkt namelijk uit een onderzoek van de International Association of Public Transport. Zij vogelden uit, dat het besmettingspercentage in de meeste landen nog niet eens één procent is. De kans om besmet te worden op het openbaar vervoer, is kleiner dan dat je sterft in een auto-ongeval.

Laat dat even tot je doordringen. Mensen die schrik hebben om corona op te lopen op de bus en dus met de auto naar hun werk gaan, die hebben meer kans om onderweg naar het kantoor te verongelukken, dan om besmet te worden op de bus waar ze zo’n schrik van hadden. Bij De Lijn zijn ze ontzettend blij met de resultaten van dit onderzoek.

Daaruit kunnen wij maar één ding besluiten. Het coronavirus is verschrikkelijk intelligent. Het besmet enkel mensen die zich wagen aan onnodig vertier, zoals op café gaan. Maar het laat wel de brave mensen, die op een overvolle bus naar hun werk gaan, met rust.

 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.