“Besmettingen van de derde generatie zijn zorgwekkend.”

Viroloog Marc Van Ranst waarschuwt in ‘Het Laatste Nieuws’ om waakzaam te zijn. Het aantal besmettingen in Italië is razendsnel toegenomen. Men telt er ondertussen meer dan 150 besmettingen en 3 doden. Voor Italië is dat een bruuske wake-up call. Het land neemt drastische maatregelen en heeft enkele dorpen in Noord-Italië in quarantaine geplaatst.

Corona is nu officieel een pandemie geworden. Dat betekent dat de epidemie zich wereldwijd heeft verspreid, in meerdere landen, op meerdere continenten en dat het virus makkelijke overdraagbaar is van mens tot mens. We zijn in een tweede fase terecht gekomen waarbij niet langer alleen China het epicentrum is, maar dat de verspreiding ook in andere landen alarmerend snel gaat. Er worden nu mensen besmet die geen link hebben met China.

Het feit dat er besmette personen zijn, zonder ziekteverschijnselen, die anderen besmetten, maakt drastische maatregelen noodzakelijk.Viroloog Van Ranst zegt dat we ons moeten voorbereiden op noodscenario’s waarbij we moeten ‘improviseren’. Het is onmogelijk om tienduizend ziekenhuisbedden vrij te houden, maar als dat zich opdringt, moeten we ze wel vinden.

Niet alleen in de medische sector moet men zich voorbereiden. Overheden, banken, supermarkten -alles wat wij als vanzelfsprekend beschouwen – moeten rekening houden met de mogelijkheid dat niets meer vanzelfsprekend zal zijn. Wat doe je als plots een meerderheid van het personeel ziek zou wordt en er geen bevoorradingen meer zijn?

Een verwittigd man is er twee waard.