Drie biologen hebben het nieuwe coronavirus grondig onder de loep genomen. Volgens hen kwam het met zekerheid niet van een vleermuis – of een ander beest – op de beestenmarkt in Wuhan. Maar van waar kwam het dan wel?

Biologen van het Broad Institute, Yujia Alina Chan en Benjamin Deverman, voerden samen met Shing Hei van de University of British Columbia een nieuw onderzoek naar het coronavirus. Voor die studie vergeleken ze de genetische monsters van Covid-19 met die van het coronavirus die de SARS-epidemie veroorzaakte, en waarvan aangenomen werd dat dit eveneens van vleermuizen kwam.

In de studie staat, dat de drie wetenschappers aardig verbaasd waren toen ze ontdekten dat het nieuwe coronavirus erg hard lijkt op SARSCoV, in de laatste fase van de epidemie. “Dat brengt ons tot de conclusie dat de openbaar beschikbare genetische gegevens niet wijzen op overdracht van het virus op de markt: het was een zeer besmettelijke vorm die vooraf reeds was aangepast aan menselijke overdracht.”

“We onderzochten ook vier stalen die het virus van de dierenmarkt bevatten, naar die van een patiënt in Wuhan in december. We concludeerden dat ze 99,9 procent identiek waren, wat eveneens bewijst dat het virus door mensen op de markt in Wuhan kwam, niet door dieren.”

Als het niet van de dieren komt, komt het dan toch uit een laboratorium? Daar geven de wetenschappers geen uitsluitsel over: “De mogelijkheid dat het virus zich in een laboratorium aan de mens zou kunnen hebben aangepast, moet op zijn minst worden overwogen”, sluiten ze af. Maar de kans is volgens hen even groot dat Moeder Natuur dit vreselijk gedrocht heeft gecreëerd.

 
 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.