Dodentol in China opgelopen tot 41

In de ziekenhuizen van Bordeaux en Parijs liggen er drie mensen in quarantaine met het coronavirus. Twee van hen zijn onlangs in China geweest, de derde is een familielid van hen . De patiënt in Bordeaux reisde onlangs voor zijn werk naar de Chinese stad Wuhan, het epicentrum van de besmetting. Hij is zelf van Chinese origine, 48 jaar en had sinds zijn terugkeer contact met een tiental mensen. Van de twee patiënten in Parijs weten ze dat één van hen in China is geweest, al weten ze nog niet waar in China. De twee zijn familie van mekaar;

Men had niet verwacht dat het virus zo snel Europa zou bereiken. Het bevestigt alleen maar dat de drastische maatregelen die China nu neemt, nodig zijn. In de Chinese provincie Hubei, vooral rondom de stad Wuhan, zijn 30 miljoen mensen in quarantaine geplaatst. Toch zou het virus ondertussen in elke Chinese provincie al zijn opgedoken. Het virus verspreidt zich ontzettend snel. De eerste meldingen van het virus dateren maar van eind december vorig jaar. Tenzij de draconische maatregelen die China nu neemt, moeten maskeren dat ze eigenlijk al langer op de hoogte waren.

Westerse virologen paniekeren niet, maar zijn voorzichtig in hun uitspraken. Ze relativeren de ziekte door te stellen dat elk jaar ook honderden doden vallen door een gewone griep. Toch is extra waakzaamheid geboden omdat er nog te weinig bekend is van het virus. Tot hiertoe hebben alle besmette mensen een connectie met de de stad Wuhan. In totaal zouden dat er nu 1.300 zijn.

China viert nieuwjaar, maar de meeste festiviteiten zijn afgeschaft. In Wuhan is men begonnen met de bouw van een noodziekenhuis van 25.000 vierkante meter. Het zou op een week klaar moeten zijn. Maar dat is meer een Chinese stunt dan een oplossing.