Vakantieganger, wees op je hoede.

Vanaf woensdag moeten een miljoen inwoners van Lissabon weer twee weken thuisblijven. Portugal betaalt de prijs van geheime en wilde feestjes die overal in land werden gehouden. Vorig weekend werd een strandfeest voor duizend mensen in hoofdstad Lissabon stilgelegd. Ook in Porto en Braga kwamen duizenden mensen samen op stadspleinen. De coronacijfers in Portugal stijgen (wellicht) daardoor opnieuw heel snel. Gisteren werden er 311 nieuwe besmettingen en 6 doden geteld. Opvallend is dat ook in Portugal steeds meer jonge mensen besmet raken. Sedert de geleidelijke versoepeling van de maatregelen begin mei is het aantal bij 10- tot 30-jarigen met 90% gestegen.

Ook in Frankrijk is men ongerust over het toenemend aantal besmettingen. Vrijdag was er een opvallende piek. Er werden maar liefst 1588 nieuwe gevallen gerapporteerd. Dat is het hoogste aantal sinds eind mei. Het aantal lag de laatste dagen rond de 500, dus deze piek is verontrustend. Het aantal coronadoden nam met 26 toe, tot 29.778.

Het kan toeval zijn en een incident van voorbijgaande aard, maar een heropflakkering is niet uitgesloten. Mensen die naar Frankrijk en Portugal op reis gaan, worden aangeraden om de komende dagen de cijfers in die landen goed te volgen.